Home Astro Foto Opto Yhteystiedot 5.2.2014
 
- Heliopan
- Infrapuna
- Kamerasovitteet
- Kirjoitelmia
- Lähikuvaus
- Polarisaatio
- Soviterenkaat
- Suodattimet
- T2-tarvikkeet
- Tulpat ja tarvikkeet
 
Home > Foto > Kirjoitelmia > Pitkä valotus

 

Tässä kuvasarjassa kuvattu virtaavaa vettä pitkillä valotusajoilla käyttäen harmaasuodatinta, joka vaimentaa 10 aukkoarvoa. Valotuksen pidennyskerroin on 1000x. Puolipilvisenä iltapäivänä valotus kutakuinkin oikein kun aika 6 sekuntia, aukko 8 ja herkkyys ISO 200.
Tummissa harmaasuodattimissa on ongelmana se, että ne läpäisevät infrapuna-alueella huomattavasti paremmin kuin näkyvällä alueella. Tästä aiheutuu kuviin punertava perussävy ja infrapunan aikaansaamaa värivääristymää, jota ei voi täysin kuvankäsittelyssä korjata. (Tässä tarkoitetaan tummalla suodatinta, joka vaimentaa ainakin 7 aukkoarvoa). Filmille kuvattaessa ei ongelmaa esiinny, sillä tavanomaiset filmit eivät ole lainkaan herkkiä infrapunaiselle valolle. Optisesti laadukkaita harmaasuodattimia, joissa infrapuna olisi tehokkaasti vaimennettu, ei ole ollut yleisesti saatavana.

Alla olevat kuvat otettu saksalaisen Baader Planeterium GmbH:n suodattimilla, joita on saatavana mm. valotusaikakertoimilla 100x ja 1000x. Näitä suodattimia tuo Teknofokus maahan. Rajoittavana tekijänä on koko, sillä valokuvaukseen soveltuvia suodattimia on saatavana vain 48 mm:n kierrekoossa. Näissä suodattimissa on infrapunaisen säteilyn läpäisy vaimennettu heijastuksenestopinnoitteella. Rakenteen johdosta kuva on voimakkaasti sinivoittoinen. 1000x suodattimella varsin neutraali kuva saadaan asettamalla kameran valkotasapaino suurimpaan mahdolliseen asetukseen, joka näissä kuvissa oli 9200 K.

Kuvat otettu edelleen hyvin palvelevalla Nikon D100 kroppijärkkärillä, jossa käsikäyttöinen 28 mm:n Nikkor 1:2.8. Suodatin kiinnitetty 52/48-soviterenkaalla. Tällä yhdistelmällä ei esiinny vinjetointia täydelläkään aukolla. Kuvia ei ole rajattu, pienennetty 25 % kokoon ja hieman sävyjä käsitelty.

Lisää pitkän valotuksen kokeiluja mm. hitsauslaseilla.

48 mm:n suodattimen laatikkoteksti, hinta 45 euroa

Aika 1 sekunti

Aika 3 sekuntia

Aika 6 sekuntia

Aika 13 sekuntia

Aika 25 sekuntia

 

 

© Teknofokus 2014