Home Astro Foto Opto Yhteystiedot 10.7.2014
 
- Heliopan
- Infrapuna
- Kamerasovitteet
- Kirjoitelmia
- Lähikuvaus
- Polarisaatio
- Soviterenkaat
- Suodattimet
- T2-tarvikkeet
- Tulpat ja tarvikkeet
 
Home > Foto > Lähikuvaus > Akromaattinen lähilinssikoe
 

Kokeita akromaattisella lähilinssillä

Nykypäivän digipokkarieiden objektiivit voidaan usein tarkentaa hyvin lähelle - jopa objektiivin etulinssin pintaan. Valitettavasti tämä mahdollisuus ei läheskään aina ole erityisen käyttökelpoinen. Lähellä oleva kamera varjostaa kuvattavaa kohdetta, pienetkin eläimet hyvästelevät kameran mulkosilmän hyvissä ajoin ennen kuvan ottoa. Minimaalisilla etäisyyksillä myös kameran objektiivi altistuu vahingoille ja tahrautumiselle.

Lähilinssin avulla on mahdollista ottaa lähikuvia hieman kauempanakin olevasta kohteesta. Tavanomaisissa lähilinsseissä yleensä voimakkain lähilinssi on arvoltaan 4 dioptriaa. Tällöin äärettömään tarkennettu objektiivi tarkentuu 25 cm:n etäisyydelle. Kuvausvirheiden voimistumisen takia ei tätä voimakkaampia yksinkertaisia lähilinssejä ole yleensä saatavana. 

Linssivirheiden haitallisuutta voidaan vähentää käyttämällä kahdesta linssistä koostuvaa akromaattista linssiä.

Tämän sivun kokeilussa lähilinssinä on käytetty kiikarin objektiivilinssiä, jonka voimakkuus on 5,5 dioptriaa.

Lähilinssin tehokkuus kasvaa suorassa suhteessa objektiivin polttoväliin. Kokeilussa käytettiin Pentax Optio MX 4 -kameraa, jossa on 10x optinen zoom (ja digitaalista vielä päälle).

Kuvat on otettu n. 45 asteen kulmassa pöydällä olevaan kohteeseen nähden. Kameran tarkennus oli lukittu äärettömään. Kuvia on pienennetty 33 % kokoon ja sävyjä osin hieman korjattu katselukelposemmiksi. Kuvia ei ole muutoin rajattu eikä terävöitetty.

Jokaisessa kuvassa kohteen etäisyys lähilinssistä oli n. 18 cm.

Koeobjektiivi

Akromaattinen lähilinssi valmiina koekuvaukseen. Hieman yli sentin paksuinen kiikarin objektiivi on pienennetty tyhjään suodatinkehykseen sopivaksi. Väliaikaisen koejärjestelmän kiinnitys varmistettu taidokkaasti sinitarralla. 

 

 
Polttoväli 16,5 mm aukolla 5,6

 

 

Polttoväli 58 mm aukolla 5,6. Kuvattu optisen zoomin maksimiasetuksella.

 

 

Polttoväli 16,5 mm aukolla 5,6. Kohteena perinteinen tulitikku.

 

 

Polttoväli 19 mm aukolla 5,6. Kuvassa 20 euron seteli.

 

 

Polttoväli 58 mm aukolla 5,6. Terävyysalue on varsin suppea.

 

 

© Teknofokus 2014