Home Astro Foto Opto Yhteystiedot 25.7.2020
 
- Heliopan
- Infrapuna
- Kamerasovitteet...
- Kirjoitelmia
- Lähikuvaus
- Polarisaatio
- Soviterenkaat
- Suodattimet
- T2-tarvikkeet
- Tulpat ja tarvikkeet
 
Home > Foto > Kamerasovitteet > Kääntörenkaat
 

Kääntörenkaat ja loittorenkaita

Kääntörengasta käytetään lähikuvauksessa. Sen avulla kamerarunkoon voidaan liittää suodatinkierteestään objektiivi. 

Lähikuvauksesta lisää tietoa lähikuvaussivulta.

 

Kääntörengas kamerassa

Kuvassa on Nikoniin kytketty 50 mm:n normaaliobjektiivi. Käytetyllä sovitteella voidaan kameraan kytkeä mikä tahansa objektiivi, jossa on yleinen 52 mm:n suodatinkierre - merkistä riippumatta. Kuvan yhdistelmällä saadaan n. 50 mm:n kuva-alan leveys. Kuvausetäisyys on varsin mukava 10 cm linssin kohteen puoleisesta päästä.

  

Kääntörengas tarjoaa edullisen mahdollisuuden tutustua lähikuvaukseen. Lisäksi tällöin on mahdollisuus hyödyntää muitakin kuin kameran omia optiikoita. Kääntörengas toimii parhaiten käytettäessä normaali- tai laajakulmaobjektiiveja. Teleobjektiivilla kuvataessa pitää kameran ja objektiivin väliin laittaa loittorengas, jotta kuva tarkentuisi kennolle.

Kääntörengasta käytettäessä menetetään lähes kaikki optiikan ja rungon automatiikan tarjoamat ominaisuudet. Tarkassa työskentelyssä on teholliset aukkoarvot syytä selvittää koevalotuksella, mikäli kameran omaa valonmittausta ei voi luotettavasti hyödyntää.

Kuvan optiikan uloin linssi ja objektiivin säätömekaniikka ovat varsin haavoittuvaisesti kohtaamassa lähikohteita. Varovainen kuvaaja virittelee esim. objektiivin takatulpasta yhdistetyn vastavalon ja optiikan suojan, johon voi myös liittää tinapaperisen heijastimen. 

 

 

© Teknofokus 2020