Home Astro Foto Opto Yhteystiedot 5.2.2014
 
- Heliopan
- Infrapuna
- Kamerasovitteet
- Kirjoitelmia
- Lähikuvaus
- Polarisaatio
- Soviterenkaat
- Suodattimet
- T2-tarvikkeet
- Tulpat ja tarvikkeet
 
Home > Foto > KirjoitelmiaSuodatinkoe
 

 

Suodattimien vaikutuksista
Tällä sivulla kokeiltu suodattimen vaikutusta kuvan laatuun. Pikakokeessa kolme uv-suodatinta, harmaalasi ja pyöröpolarisaattori. 2003.
Järjestely

Suodattimen aikaansaamia heijastuksia kuvattiin digijärkkärillä pimeässä huoneessa, missä valona oli n. 2 mm halkaisijainen kirkas valkoisesta ledistä laadittu valopiste. Kuvausetäisyys oli n. 5 metriä. Objektiivinä Nikkor 50 mm 1:1,8. Kuvausaukko oli kaikissa otoksissa 2,8. Rajatut otokset esittävät kuvan keskeltä aluetta, jonka leveys on noin 1/6 kuvan alkuperäisestä leveydestä. Rajaukset esitetty 100 % koossa muokkaamattomina. Kuvat otettu tukevaa jalustaa käyttäen.

Ilman suodatinta

Tässä otoksessa ei ole käytetty suodatinta. 

Halpis

Objektiivin edessä viiden euron halpissuodatin, joka aikaansaa heijastuskuvan. Suodatinlasi on pinnoittamaton. Heijastuskuvion keskimmäinen täplä on epäterävämpi kuin seuraavissa kuvissa. Syynä siihen on lasin epätasaisuus.

Tavallinen

Tässä otoksessa käytetty yksinkertaisesti pinnoitettua suodatinta. Heijastus on himmeämpi kuin edellisessä kuvassa. Heijastus on myös kahdentunut, mikä aiheutuu suodatinlasin vinoudesta.

Monikalvo

Laadukas monikalvoinen uv-suodatin, jonka heijastuskuvio himmeä ja symmetrinen.

Harmaa

Harmaasuodatin, jossa yksinkertainen heijastuksenestokalvo vain ulkopinnalla. Heijastuskuviossa lievää epätarkkuutta ja epäsymmetrisyyttä. Valotusaikaa pidennetty nelinkertaiseksi.

Pyöröpolarisaattori

Pinnoittamaton pyöröpolarisaatiosuodatin. Varsin siisti heijastuskuvio kertoo kelvollisesta laadusta. Tässäkin otoksessa polarisaattorin vaimennus kompensoitu valotusta lisäämällä.

Suodattimet ihan oikeassa kuvauksessa

Erityisen selkeästi suodattimien aikaansaannokset tulevat ilmi kohteissa, joissa on suuria valoisuuseroja. Alla oleva yökuvasarja on otettu samalla objektiivillä ja samoilla uv-suodattimilla kuin ylempänä olevat testikuvat. Aukko edelleen 2,8. Kuvat rajaamattomia, pienennetty 25 % kokoon.

Ilman suodatinta

Viikki talviyönä ilman suodatinta.

Suojalasi

Halpasuodatin objektiivin suojana.

Tavallinen pinnoite

Tavallisella pinnoitteella varustettu perussuodatin. Heijastusten kahdentuminen tässäkin helposti havaittavissa.

Monikalvo

Monikalvosuodattimen heijastukset ovat vähäisiä, kuitenkin havaittavissa.

 

© Teknofokus 2014