Home Astro Foto Opto Yhteystiedot 5.2.2014
 
- Heliopan
- Infrapuna
- Kamerasovitteet
- Kirjoitelmia
- Lähikuvaus
- Polarisaatio
- Soviterenkaat
- Suodattimet
- T2-tarvikkeet
- Tulpat ja tarvikkeet
 
Home > Foto > Kirjoitelmia > UV-suodatus

 

UV-valo ja digikamera

Tämä kirjoitelma kertoo ultraviolettivalon ja digikameran yhteiselosta. Kirjoitettu 2007.

Ultraviolettivalo

Ultraviolettivalo on näkyvän valo tapaan sähkömagneettista säteilyä. Ultravioletin valon aallonpituus on alle 400 nanometriä. Ihminen ei tätä valoa näe. Aallonpituudesta riippuen ultravioletilla valolla on lukuisia haittavaikutuksia.

Ultraviolettia säteilyä saapuu auringosta runsaasti maan ilmakehään. Ilmakehä kuitenkin vaimentaa, aallonpituudesta riippuen, uv-säteilyä. Vaimenemisilmiöstä johtuen säteily on voimakkainta korkeilla vuorilla ja seuduilla, joissa auringonpaiste saapuu maan pinnalle kohtisuorasti lyhyintä mahdollista tietä.

Ultravioletti ja perinteinen valokuvaus

Filmimateriaalit ovat herkkiä lyhytaaltoiselle säteilylle. Lyhytaaltoisilla fotoneilla on runsaasti energiaa ja filmimateriaali reagoi voimakkaaasti ultraviolettiin säteilyyn. Perinteisen filmikameran herkkyyttä ultravioletille valolle rajoitti objektiivin läpäisy.

Objektiiveissa käytettävä lasimateriaali vaimentaa täysin lyhytaaltoisimman ultraviolettivalon. Lasityypistä riippuen alkavat ne läpäistä valoa 330 - 380 nanometrin vaiheilla. Näillä aallopituuksilla filmimateriaali on varsin herkkää, joten säteily saa aikaan filmimateriaalissa kuvan muodostumista. Koska objektiivit eivät ole värikorjattuja ultravioletin valon alueella aiheutuu tästä kuvaan epäterävyyttä. Perinteisesti uv:n haittavaikutukset on torjuttu suodattimella, joka leikkaa lyhyimmät aallonpituudet pois. Lyhyitä aallopituuksia leikkaavan suodattimen valmistustekniikka on yksinkertainen ja niitä on saatavilla suuri valikoima. Filmikuvauksessa ultraviolettisuodattimen hyödyllisyys on erittäin kyseenalaista Suomessa, sillä matalan ja pohjoisen alueemme ultraviolettitaso on vähäinen. Tilanne on aivan toinen eteläisillä leveyspiireillä, mistä löytyy korkeampaakin maastoa ja kohtisuoraan ilmakehän läpi hohtavaa auringonpaistetta.

Ultraviolettikuvaus

Ultraviolettikuvaus on valokuvauksen oma alueensa, jota on käytetty monenlaisen tutkimuksen apuvälineenä. Tällöin kuvanmuodostuksessa käytetään optiikkaa, joka on valmistettu ultraviolettia valoa läpäisevistä materiaaleista. Yleisimmin käytetään kvartsia ja kalsiumfluoridia, jotka läpäisevät alle 200 nm:n aallonpituuksia. Tällaiset objektiivit ovat erityisen hintavia.

Ultravioletti ja digikuvaus

Digikameran kohdalla ultravioletin vaikutus on huomattavasti vähäisempi kuin filmipuolella. Digikameroiden herkkyys ultravioletille on erittäin vähäistä, sillä CCD ja CMOS -kennot ovat erityisen epäherkkiä lyhytaaltoiselle valolle. Tämä johtuu siitä, että ultravioletti valo tunkeutuu hyvin huonosti kennoissa olevaan piihin, jossa valosähköinen ilmiö tapahtuu.

Ultraviolettikuvausta varten on olemassa CCD-kennoja, joiden uv-herkkyys aikaansaadaan pinnoittamalla kenno loisteaineella, joka muuntaa uv-säteilyn pidempiaaltoiseksi. Nämä tuotteet eivät ole harrastelija kukkaron tavoitettavissa.

Toinen nykyaikaisten kameroiden uv-herkkyyttä rajaava tekijä on kameroiden linssien monikerrospinnoitteet, jotka läpäisevät hyvin huonosti uv-säteilyä. Valmistajien läpäisykäyristä huomataan kalvopintojen heijastusten kasvavan voimakkaasti 400 nm:iä lyhyemmillä aallonpituuksilla. Tämä huomioiden uv-kuvaaja saavuttaa paremman tuloksen käyttämällä vuosikymmenien ikäistä päällystämätöntä optiikkaa tai poistamalla linsseistä heijastuksenestokalvot.

Kolmas uv-läpäisyä rajaava seikka muodostuu nykyaikaisista optisista laseista. Lasivalmistajat tekevät nykyään runsaasti ekologisia laseja, jotka eivät sisällä lyijyä. Nämä lasit ovat kuitenkin huonommin uv-säteilyä läpäiseviä kuin perinteiset vastineensa.

UV-kuvausta voi digikameralla harjoittaa sopivalla suodattimella, pitkillä valotusajoilla ja mielellään soveliaalla objektiivilla. Hieman aiheesta Bjørn Rørslett´in sivuilla: http://www.naturfotograf.com/index2.html

Lyhyesti

Suomessa kuvaavalle harrastajalle ei uv-suodatin ole optisista syistä milloinkaan tarpeellinen. Objektiivin suojaaminen on sitten eri juttu.

 

 

 

© Teknofokus 2014